Základní škola Březová, okres Sokolov
608 323 025,    |  » kontakty «  |

Ošetřovné - nová pravidla

náhled

Vážení rodiče, zákonní zástupci,

nárok na ošetřovné mají rodiče dětí mladších 13 let a bude vypláceno i při péči o starší hendikepované děti navštěvující školu. Posledním dnem, kdy může vzniknout nárok, je předcházející den před 13. narozeninami. Dva pečující se nyní můžou o péči střídat dle potřeby vícekrát a neomezeně. Znamená to, že např. oba rodiče se můžou střídat v tom, kdo bude chodit do práce a kdo zůstane doma s dětmi nebo hendikepovaným.

Ošetřovné bude vypláceno zpětně k datu přijetí mimořádných opatření. Ve chvíli, kdy tato mimořádná situace pomine, budou opět platit původní pravidla.

Žádosti o ošetřovné při péči o děti do 13 let z důvodu uzavření školy budeme vydávat především bezkontaktní formou. Postupujte, prosím, podle tohoto návodu:

  1. Napište email na adresu info@zs-brezova.cz (neomezeně) nebo zavolejte na číslo 608 323 025                                                                                                                                                                (od 8.00 do 14.00)

  2. Uveďte tyto údaje: a) jméno a příjmení dítěte

                                       b) třídu

                                       c) datum, od kdy má být žádost vystavená

                                       d) zda potřebujete i formulář pro osobu, se kterou se případně vystřídáte

                                       e) v případě telefonického rozhovoru uveďte emailovou adresu

  3. V době mezi 8.00 a 14.00 Vám žádost pošleme na email.

  4. Osobně budeme žádost vydávat jen v případech, že nemáte možnost si ji vytisknout nebo z jiného vážného důvodu – po telefonické domluvě na čísle 608 323 025.

 

Dále je třeba vždy po skončení kalendářního měsíce předat zaměstnavateli tiskopis „Výkaz péče o dítě z důvodu uzavření výchovného zařízení“ - k dispozici v příloze. V tomto tiskopisu vyplní dny, v kterých pečující pečoval o dítě. Nově je totiž možné, aby se pečující na ošetřovném střídali. Musí být tedy jasné, kdy byli doma s dětmi nebo hendikepovaným a kdy chodili do práce. Za tyto dny pak dostane namísto ošetřovného mzdu nebo plat. Tento výkaz předává pečující také svému zaměstnavateli. Výkaz je nutné vyplňovat každý měsíc.

 

Další informace najdete na webu MPSV: https://www.mpsv.cz/web/cz/osetrovne

26.5.2020
ZŠ Březová, okres Sokolov

Komenského 232
357 61 Březová

Tel: 352 633 540,  608 323 025
E-mail: info@zs-brezova.cz